Pyssla med servetter

1 maj 2020: Pyssla med servetter.

Servetter – finns det en uppsjö av och många använder tex julservetter till många av sina alster. Idag har jag gjort två olika kort med servetter och med olika tekniker.Servetter består ofta av 3 st lager. 1 motivet, 2 underliggande lager utan motiv. Det första kortet har jag använt motivet och det andra kortet har jag använt de underliggande lagren. Om ni gör en hel del mixed media, tänk på att servetter både mönstret och delarna utan mönster passar jätte bra till mixed media. Dessa kort blir lite tyngre, jag använder gärna den extra ”sticky” dubbelsidig tejp, den sk röda tejpen, du hittar den här.

Kort 1 – Best Wishes

Vitt slätt cardstock eller tjockare skrivare papper. Tag på dubbelsidig tejp beroende hur stort kort du vill ha kan det bli både 2 och 3 rader med dubbelsidig tejp om du inte har A4. Gör kortet lite större och trimma ner det när servetten är på plats. Var noga med att du bara har ett lager, den mönstrade delen som du nu fäster på den dubbelsidiga tejpen. Vill du inte göra mer med ytan stannar du här.
Innan nästa steg tog jag en svart penna och ritade dit stickningar vid kanterna.
Därefter tog jag på embossing ink och genomskinlig ”sparkling” empossing pulver. Har du inte det kan du först ta på lite glitter här och var och sedan genomskinlig embossing pulver. Blir inte exakt det samma men det fungerar. Det går också att lägga ett lager till ovanpå med dubbelsidig genomskinlig tejp om du har genomskinligt glitter – slutresultatet blir det samma.

När embossing eller glittret är klart trimma ner kortet till den storleken du vill ha. Jag tog ett vinrött band längst ner. En fin 3D push out  med fåglar, stansade ut en rund scallop som fästes under push-out. Stansade även ut orden Best Wishes. Allt i samma färg som baskortet, som blev olivgrönt. Nu är det bara att sätta ihop alla delarna.

Kort 2 – Grattis

Här har jag använt den vita delen på servetten. Svårt att få fina kanter, gör gärna lite större och trimma ner till storleken du vill ha. För att få servetten på plats använde jag Cadence Decoupage plus Gloss. När det torkat sprayade jag på Distress Oxide. Låt allt torka, skall inte vara fuktigt när du trimmar ner det.

Baskortet: I en rödaktig färg där jag med hjälp av en penna med embossing ink, och en linjal ritade jag en linje runt om kortet. Det går även att använda smal dubbelsidig tejp och ta på den nya Distress embossing glace powder – färg rusty hinge. Smält pulvret med en embossing fön.

Jag stämplade en blomma på olivgrönt cardstock och en fjäril med embossing ink. Här tog jag Distress embossing glace powder – färg peeled paint, smält pulvret med en embossing fön. Tog mina vattenfärgpennor och målade lite vid blomman. hela fjärilen och stickningar runt kanten.

Här ser ni skillnaden på olika embossingpulver:
Översta fjärilen är stämplad med embossing ink och Distress embossing glace powder – färg peeled paint.
Nedersta fjärilen är stämplad med distress oxide – färg peeled paint och sedan ofärgat embossing pulver.
Båda fjärilarna är färgade med samma vattenfärgpennor med samma färg.
Visst blir det en otrolig skillnad.

Nu är det bara sätta ihop alla delarna till ett kort. Jag stansade ut ett grattis samma färg som baskortet och använde distress embossing glace powder – färg rusty hinge, samma som kanten på baskortet.

Hoppas ni fick lite ideér vad man kan göra med servetter.
De nya distress embossing glace powder från Ranger var spännande och roliga att använda. Både servetter och de nya distress embossing glace kommer jag att använda vid flera tillfällen. / Susanne

Material:

Papper & Servetter
Cardstock
Servett 
3d push out 

Dies
Spirella circles
Dies best wishes  

Stämpel
Fjäril
Blomma

Distress Oxide Spray och Embossing
Distress oxide spray
Distress embossing glaze powder Färg rusty hinge och peeled paint
Embossing ink 
Embossing Clear

Övrigt
Vattenfärgpennor 
Cadence Decoupage plus Gloss 
Band (liknande) 
Dubbelsidig tejp 
Extra sticky tejp 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s