Skapa kort med djurmotiv med Alcohol inks

13 september 2019: Skapa kort med djurmotiv med Alcohol inks.

Hej,

Idag tänkte jag visa lite tips och trix när man jobbar med Alcohol inks och inte bara vill ha coola färger utan även lite motiv på yupopappret.

Om du vill lära dig mer om grunderna i Alcohol inks på Yupopapper har jag tidigare gjort två tutorials som finns i Instilas youtube-kanal här och här. I det här inlägget tänkte jag visa lite specifika tekniker med Alcohol lift ink, Alcohol blending pen och Alcohol blending solution, samt embossing på yupopapper.

Med hjälp av Alcohol lift ink kan man stämpla motiv och lyfta bort färg för att skapa motiv. Alcohol blending pen fungerar lite likadant, fast som en penna som tunnar ut färgen. Den fylls med Alcohol blending solution som även går att använda fristående och tex skapa motiv genom att dutta på den med applikatorn genom en stencil.

1. Stencil och vit penna för en drömsk bakgrund

På första kortet har jag testat just det. Först gör jag en slät bakgrund med inksen. Det gör man genom att droppa färg direkt på applikatorns filtbit och sedan dra sidledes längs pappret.

Sedan lägger jag stencilen på och duttar försiktigt med en annan filtbit som jag droppat lite Alcohol blending solution på. Det gör att färgen tunnas ut i stencilens ”hål” och motivet av i det här fallet ett träd skapas. Det blir inga skarpa konturer med den här tekniken.

img_9307

För att få lite mer distinkt träd la jag över stencilen igen och ritade längs kanterna med en vit gel penna. (Vit Posca  penna går oxå bra).

Sedan skar jag ut katten, gräset, älvorna och texten ”you are amazing” i vanlig vit cardstock och klistrade på.

Avslutade med att fästs de supersöta små paljett-fjärilarna på och rama in motivet med gul och vit cardstock.

2. Heatembossing och ink-lift stämpeldyna gör djupet i havet

Jag ville också testa att embossa på yupopapper. Yupopapper är ju ett slags plastpapper så man får vara försiktig med värmefönen men det går utmärkt.

img_9308

Här gjorde jag grunden genom att använda droppteknik. Både med färg och Alcohol inks.

Sedan embossade jag försiktigt motivet. För att få lite djup och liv i motivet bestämde jag mig för att testa om det gick att måla ett embossat motiv med inksen. Det gick utmärkt. Jag droppade en droppe av olika blå nyanser i en plastpalett jag har och sedan fukta en pensel med blending solution för att plocka upp färgen. Precis samma teknik som med vatten och akvarell alltså. Alcohol inks torkar fort och om inte den fuktiga penseln hjälper droppa en droppe blending solution i färgen så aktiveras den igen. Men ett litet motiv som detta går fort att göra. Jag embossade även texten och drog med en pensel med blending solution över för att få lite lagom med färg på den för att få den att smälta in utan att för den skull försvinna i bakgrunden.

img_9297

Med hjälp av ink-lift dynan gjorde jag lite fiskstim i bakgrunden. Den fungerar lite som en vanlig dyna fast den alltså lyfter färgen från bakgrunden. Först pressar man som en vanlig stämpel, sen torkar man av pappret där man har stämplat. Då försvinner färg och ett blekt ”spöktryck” av stämpelmotivet lämnas kvar. Det finns tydliga instruktioner på förpackningen.

Jag har ramat in motivet med ett prickigt papper och använt en dies med länkade hjärtan för att fånga upp den bubbliga känslan i undervattensmotivet.

3. Blending penna framkallar djuret

På det sista kortet ville jag testa blending pen för att bleka färgen innanför konturerna i ett embossat motiv.

img_9303

Jag började med en slät bakgrund eftersom dropptekniken kan göra att det blir för tjockt med färg, svår att tunna ut.

Efter embossingen droppar jag däremot runtikring linjerna för att få liv i bakgrunden. Om det rinner över konturerna in på motivet torkar jag där med hushållspapper. Sen fyller jag pennan enligt instruktionerna på förpackningen med blending solution och ”bleker” färgen på krokodilerna. Ha ett hushållspapper till hands för att torka bort då och då det gröna som du lyfter bort.

Så här blev kortet till slut. Embossade textstämpeln i svart på en slät bakgrund på yupopapper och fäste den på 3D-kuddar och ramade in motivet med svart cardstock och ett vitt med vågformade streck på.

Hoppas du fått lite nya idéer till hur du kan använda Alcohol Inks och göra kort.

Önskar dig en pysslig helg!!

// Pyzzlot Karin

Materiallista

Färg, papper och verktyg

Yupopapper

Alcohol ink

Ink Applikator

Alcohol ink Blending solution

Alcohol ink blending pen

Alcohol lift ink dyna

Cardstock

Embossingdyna

Embossingpulver

Mönstrat svart papper med bubblor och vitt med vågor

Stämplar, stenciler och dies

Krokodiler

Follow your… textstämplar

Sjöhäst

Småfiskar

Hjärtdies

Bubblor dies (liknande)

Kattdies

Gräsdies (liknande)

Småälvor

Trädstencil

Övrigt

Fjärilspaljetter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s