Enkla dioramakort med sommarmotiv

7 juni 2019: Enkla dioramakort med sommarmotiv.

Hej,

När vi nu går mot denna ljuva sommartid tänkte jag visa hur du enkelt kan göra sk. Diorama-kort och ge bort ett härligt drömskt sommarlandskap.

Diorama kommer från grekiskan se igenom och används i betydelsen tittskåp. Det är alltså ett arrangemang med föremål i förgrunden och en bakgrund kombinerad med förgrunden på ett sådant sätt att de ger en perspektivisk helhetsbild. (Allt detta enligt Wikipedia)

Nåväl, det har blivit ganska poppis att göra dessa små scener i kortform. Vissa poppar upp, andra bygger lager på lager för att skapa djup. Jag tänkte viss den allra enklaste formen som ändå blir väldigt effektfull.

Steg 1: Skär ut kortbasen och gör ett hål

Ta ett ark cardstock (12″) och skär av en 12 cm bred remsa. Biga (vik) på 12 cm, 15cm, 27 cm och 30 cm, enligt bild.

Det ger dig en ca 1/2 cm remsa kvar på slutet så att du kan fästa ihop den lilla diorama-boxen. Men inte än. Två steg återstår. Skär först ut en lagom stor cirkel på framsidan av tittskåpet. På två av korten. Skär jag ut en cirkel på ca 9 cm i diameter, det sista kortet en på 7 cm.

Steg 2: Måla bakgrunden och sätt in i kortet

Sedan ska du stämpla och måla landskapet som ska vara i bakgrunden. Jag hade skurit ut två 12x12cm bitar akvarellpapper och en som jag skurit ut rund, ca10cm i diameter. Jag använde mig av två olika tekniker. Till landskapet med stugan använde jag distressdynor som jag stämplat på en bit acetat (som OH-plast) och sedan använder jag den som palett och plockar upp med vattenpensel.

De andra motiven färglade jag direkt med Distress ink enligt bilden ovan med små infärgningsduttar och målade detaljer med färgpennor. Denna tekniken är väldigt snabb, vilket passade mig eftersom stämpelmotivet faktiskt bara är bakgrund i denna typ av kort. När du är klar med bakgrunden, fäst den i tittskåpets baksida.

Steg 3: Sätt ihop din diorama och dekorera framsidan

Sista momentet handlar om att skära ut dies till förgrunden. Jag arbetar med svart cardstock för att framhäva bakgrunden och få lite motljuskänsla. Det första kortet blir fantasifullt med en älva, grässtrån och blommor samt fjärilar. Textdiesen hittade jag i mina gamla gömmor och finns inte längre att köpa.

På det andra kortet, där jag skurit ut en mindre cirkel hittade jag en ram som passade perfekt både i storlek och motiv. Den yttre ramen kommer från ett lantligt motiv som jag anpassat och klippt bort botten, större delen av ena sidan samt den svarta ramen. Sidan och botten klippte jag ut först. Sen måttade jag in fåglarna och grenarna så ramen var precis utanför och limmade fast. Sen klippte jag bort överflödet. Detta för att alla delar inte skulle falla isär och det skulle bli för pilligt.

På det sista motivet jobbade jag inte bara med svarta siluetter utan använde även sk bakers twine, dvs randig bomullstråd för att dels linda runt kortets bas och få lite vattenkänsla, dels fästa bitar av washitejp kring och klippa till, till vimplar. Fiffigt sätt att använda washitejp på tycker jag!

Det är hemskt roligt att kombinera ihop de oerhört tjusiga landskapsstämplarna från Nellie Snellen med många olika dies och bygga en liten scen i ett diorama-kort. Och med den här modellen blir det inte så många moment, inte så pilligt och ändå väldigt effektfullt tycker jag.

Ha nu en riktigt skön försommarhelg och hoppas du hinner pyssla!

// Pyzzlot Karin

Materiallista

Stämplar

Dies

Övrigt material

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s