Alla kan göra en tavla ibland

15 februari 2019: Alla kan göra en tavla ibland.

På sätt och vis skrämmer en canvas mig. Jag kan ju inte måla. Min mamma och bror producerar helt fantastiska tavlor i akvarell, olja, pastell. Jag kan bara färglägga och göra kort. Så låter i alla fall min inre röst.

Men jag bekämpar min inre perfektionist och försöker påminna mig om Pippi Långstrumps inställning: ”Det där har jag aldrig provat så det är jag säkert bra på!”

Att skapa handlar ju lika mycket om glädjen i processen och man måste inte vara så hård mot sig själv kring resultatet. Sist men inte minst, vilket jag ska visa, finns det knep och genvägar för den som liksom jag känner att man inte kan. Och kanske kan man på så sätt knuffas igång att bli friare och friare i sitt måleri. För den som inte övar utvecklas ju inte heller.

Och där någonstans i de tankarna hittar jag tavlans tema: var den du är, odla det du känner dig rotad i och du växer. Nurture your nature. Det är en lek med ord också. Som också kan förstås utifrån att vi är beroende av moder natur och måste ta hand om den. Tavlan ska självklart gå i grönt bestämmer jag.

Jag har använt Studio Lights mixed media stämplar för att skapa ansiktet. Sen skissade jag ansiktets linjer och ungefär hur håret skulle flöda för att kunna göra bakgrunden.

Beroende på canvas kan den ju vara lite mjuk att stämpla mot. Det kan göra att det är lättare att använda dem direkt mot canvasen utan att fästa dem på en akrylkloss. Det gör inget om trycket inte blir perfekt du kan korrigera det med akrylfärg. Tänk på det mer som en blyertsskiss.

Instila har flera olika sorters akrylfärger. Jag har använt mixed media tuberna från Nellie Snellen. De är i klara färger men går utmärkt att blanda med varandra för att få nya nyanser. Men det har nyligen kommit in en ny serie från Docrafts med fler olika nyanser som ser underbara ut. Om man känner sig osäker på att blanda. Hudfärgen blandade jag av en stor mängd vitt, lite gult och lite rött. För den som vill ha konstnärskvalitét så finns även artist serien från Marabu.

Med en smal pensel fyllde jag i konturer och ögonfransar med svart. Kring mun och näsa behöll jag stämplingens konturer dock.

Näsryggen målade jag i en ljusare ton. Sen blandade jag en klick med mörkare grönt genom att ha i lite blått. Och så gjorde jag håret. Akryl är ju väldigt tacksamt att måla i. Man behöver inte tänka lika mycket på om lagren har hunnit torka utan man kan lägga på ljusa hårslingor ovanpå de mörka. Det var väldigt roligt att göra håret. Varje penseldrag och lätta på trycket mot hårslingans slut så det blev lite diffust. (Se luggen t.ex).

För att få ansiktstoner och skuggor lite snyggt lät jag tavlan torka och använde sedan art crayons på som går att sudda runt med fingret. De funkar perfekt med akryl! Med brun krita gjorde jag ögonbryn, näsprofil och skuggor på halsen. Med blått och vitt gjorde jag försiktigt lite ögonskugga. Rött och hudfärg för kinder och vitt och hudfärg för att tona partierna kring näsan. Jag använde även lite gult och grönt i håret för att få ännu mer textur och nyans i håret. Dessa streck suddade jag inte ut med fingret.

Jag har använt en stencil för att skapa ett bladverk runt tavlan. Dels använder jag den ljusgröna akrylfärgen. Dels en mörkare grön Nuvo Embellishment mousse. Det blir otroligt snygg lyster på tavlan.

Jag tänker att solen strilar ner genom bladverket och skapar reflexer i hennes hår. Därför använder jag även denna stencil här och där i håret.

Så här blev slutresultatet. Jag är faktiskt redan sugen på nästa canvas och har ett nytt mantra för min inte röst: Jag kan canvas, jag är inte rädd! ;-P

Lycka till med din!

//Pyzzlot Karin

Materiallista

Canvas

Penslar

Akrylfärger

Art crayons

Stämplar ansikte

Stencil blad

Stencil bubblor

Nuvo embelishment mousse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s