Färgglada stämpelmotiv utan färgläggning

1 februari 2019: Färgglada stämpelmotiv utan färgläggning.

Jag vet att många tycker det är svårt med färgläggning av stämpelmotiv oavsett om man använder akvarellpennor eller spritbaserade pennor.

Därför tänkte jag idag berätta om två tekniker där du kan få njuta av både stämplar och färg utan att behöva tänka på linjerna, skuggningarna, färgtonerna utan bara go bananas med färg och stämplar. För min del blev det fyra kort till alla hjärtans dag.

Ink-lifting

I den första tekniken behöver du yupo-papper och Alcohol-inks och använder dig tekniken ink-lifting.

Yupo-papper är ett plastigt papper med hög densitet som gör att Alcohol-inks torkar snabbt. Inksen beter sig bäst på blanka ytor och fäster på material såsom kakel, plast , metall mm där andra färger går bet. Å andra sidan ska man inte använda på porösa ytor som akvarellpapper t.ex. Så om man vill använda inks just till sitt kortmakeri är det yupo-papper som gäller.

Jag har skurit en bit yupo-papper som passar för mitt tänkta motiv. Sen duttar jag grönt på ett appliceringsverktyg som ytterst består av en slags filt.

Ju mer man duttar, desto mer marmorerat blir färgen. Jag valde lite olika gröna nyanser på det ena kortet och på det andra kortet blå och lila inks.

Sen gjorde jag ett så kallat ink-lift. Enklast gör man det med ink-liftdynan. Applicera den på stämpeln, tryck på det marmorerade pappret och liksom lyft bort inks. Det tryck som bildas kallas Ghost print. Som ett negativ. Det går oxå att använda Rangers Archival inks i färg och sen torka av motivet med en baby-wipe. Det lyfter oxå färgen.

På det ena kortet har jag använt klockstämplar och text samt den söta älvan från Nellie Snellens stämpelserie.

På det andra kortet har jag använt blomsterstämplar från Studio Lights coola ark. Och sedan textstämplar från mitt eget förråd.

Vill du veta mer om hur man använder Alcohol Inks och Yupo gjorde jag i höstas ett inlägg i Instilas YouTube-kanal du kan kika på hur jag utför teknikerna.

Nuvo Shimmer powder

I november bloggade Susanne hur man steg för steg använder Nuvo Shimmer Powder, här lär du dig mer om tekniken av henne.

Jag har helt enkelt drällt lite pulver här och där och sen sprayat med vatten på pappret och låtit det flyta ut. Kanske lutat pappret lite för att låta det rinna ut. Var försiktig med att pressa på flaskan. Det kan komma väldigt mycket på en gång och om det blir som stora ”kakor” av pulver kommer det riskera att lossna när pappret torkar. Pröva dig fram så ser du hur färger beter sig.

På det ena kortet har jag färgat in en stor bit papper och sedan stämplat med Nellie Snellens vackra mandala stämpel och maskat in texten ”beautiful”. Avslutningsvis har jag använt några droppar Nuvo Chrystal drops i rött och några paljetter.

På det andra kortet har jag färgat in en bit rött där jag sedan stämplat rosen, och grönt där jag stämplat bladen. Det är samma Studio Light stämplar som till det gröna kortet ovan. Sedan har jag klippt ut blommor och blad och fäst på ett vitt papper där jag stencilerat lite blad med Distress Oxide. Även här har jag toppat med Nuvo Chrystal drops. Jag har också använt en vit Posca penna för att göra prickar och streck längs kanterna.

Hoppas ni fått lite inspiration till ert alla hjärtans dag skapande. Det här är mina första Shimmer Powder alster så dela gärna med er av era tips eller visa upp vad ni gjort i ”Skapat med Instila”-gruppen på Facebook.

Ha en fin kreativ dag!

// Pyzzlot Karin

Materiallista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s